
Ambra -
przez długi czas nazywana „Czarnym morskim złotem”
Substancja z
kaszalota, posiada balsamiczną woń podobną do piżma.Pełni rolę utrwalacza
zapachu.
Anyż - olejek anyżowy
jest środkiem smakowym i aromatycznym wykorzystywanym w przemyśle spożywczym,
perfumeryjnym.
Benzoin – balsamowa żywica z tropikalnego Styrax’owego drzewa
Bób tonka - owoce drzewa występującego w Brazylii i Gujanie.Zapach podobny do rumu, ciepły i słodki.
Bergamotka - drzewo cytrusowe należy do
podgatunku pomarańczy; uprawiane w krajach śródziemnomorskich i na Kaukazie.Ze
skórki owoców otrzymuje się aromatyczny olejek stosowany w przemyśle
perfumeryjnym.
Bułgarska róża – kwiat występujący w
Bułgarii.Rośnie na wysokich górskich zboczach.
Cedr - olejek otrzymywany
z drzewa cedrowego jest jednym z podstawowych składników wykorzystwanych w
przemyśle perfumeryjnym.Drzewno - balsamiczny zapach.
Cybet - substancja pochodzenia
zwierzęcego, będąca wydzieliną gruczołów cywety, dzikiego cętkowanego kota z
Etiopii. Pachnie ciężko i zmysłowo.Absolut z cybetu służy do utrwalania
zapachów. Nadaje mu ciepłą, zmysłową woń.
Dębowy mech - rośnie na Półwyspie
Bałkańskim, spotyka się go również we Francji i w Maroko. Zbierany jest zimą i
wczesną wiosną z drzew rosnących na wybrzeżu Morza Śródziemnego.Jest dodatkiem
do zapachów szyprowych.
Eukaliptus - wiecznie zielone drzewa i krzewy.Rośnie w Australii i na Tasmanii, nieliczne gat. na Nowej Gwinei, Timorze i Filipinach.Z liści i gałązek otrzymuje się olejki eteryczne używane w przemyśle spożywczym, perfumeryjnym, farmaceutycznym. Fiołek - rośnie na południu Francji i we Włoszech. Do rodziny fiołków należy ponad 800 roślin. Do produkcji zapachów używane są liście fiołka. Kwiaty mają bogaty, słodki kwiatowy zapach, natomiast liście mają ziołowy zapach z nutami ziemi.
Galbanum - żywica z krzewu Feruli galbaniflui rosnącego w Iranie.
Gardenia – biały kwiat o silnym słodkim
zapachu.
Geranium- rośnie w Maroku, na południu
Francji i Chinach.Ma podobny zapach do wody różanej, świeży
kwiatowo-zielony.
Hiacynt – pięknie pachnące kwiaty,
symbol wiosny. W perfumach dodaje słodkości i
siły zapachu
Irys - pochodzi z Toskanii, gdzie pola
irysów rozciągają się w dolinie rzeki Arno. Wykorzystuje się jego kłącza, a nie
kwiaty.Absolut z irysa jest najdroższą substancją zapachową na świecie.Kłącza
irysa florenckiego dają subtelną pudrowo-kremową nutę.
Jaśmin - krzew lub pnącze
o dużych, białych, żółtych lub różowych kwiatach.Uprawia
się go w Grasse
we Francji na potrzeby Guerlaina i Chanel, Egipcie, Indiach, Turcji, Maroku i
Hiszpanii.Wyciągi jaśminowe są bardzo drogie.Do destylacji wykorzystuje się jego
kwiaty.
Jałowiec - rośnie w górach obszarów
tropikalnych, jak i na terenach zimnych.Występuje na półkuli północnej.W
perfumach zazwyczaj wykorzystuje się owoce jałowca.Dodają przyjemny aromatyczny
zapach.
Kardamon - to roślina podobna do
imbiru. Występuje w stanie dzikim na Pólwyspie Indyjskim i na Cejlonie, Chinach
i Indonezji.Po szafranie jest najdroższą rośliną korzenną świata.Nadaje perfumom
nuty owocowo-korzenne
Kolendra - Pochodzi z obszaru
Morza Śródziemnego.Dodaje w perfumach korzenny zapach.
Kadzidło - aromatyczne żywice,
pozyskiwane z niektórych gatunków kadzidłowca. Kadzidłowiec występuje jako krzew
lub niskie drzewo, głównie w Etiopii i na Półwyspie Arabskim.Dodaje
korzenno-palony aromat.
Konwalia - występuje w 3
odmianach.Intensywny, świeży zapach białych kwiatów, często jest używany w
perfumach.
Lawenda - występuje na obszarze
śródziemnomorskim od Wysp Kanaryjskich po Indie. Obejmuje ok. 30 gatunków.Z jej
suchych kwiatów wytwarza się olejek lawendowy.
Magnolia - Obejmuje ok. 215 gatunków
zaliczanych do 10 rodzajów. W stanie dzikim występują one w strefie zwrotnikowej
i podzwrotnikowej. W perfumach daję słodki i
mocny
aromat.Często łączona razem z różą, jaśminem, neroli, ylang-ylan. Mandarynka – Jak wszystkie cytrusy wnosi do zapachu orzeźwienie a dodatkowo również słodkie nuty.
Mango – wnosi do zapachu
aromatyczne, świeże , owocowe i piżmowe nuty zapachowe
Mimoza - roślina, której kwiaty
zbudowane są z samych pręcików. Dodaje słodki i chłodny aromat.
Mięta – jej zadaniem w perfumach jest
orzeźwienie i schłodzenie.
Mirra – jeden z najstarszych zapachów
na świecie.Żywica krzewu Cammiphora myrrha.Wonna substancja balsamiczna , zapach
podobny do leśnego runa.
Narcyz - występuje w ok. 25 gatunkach,
w krajach śródziemnomorskich i w Azji.
Bardzo często
wykorzystywany w kwiatowych zapachach perfum.Słodki, korzenno-kwiatowy
zapach.
Neroli - olejek z kwiatów gorzkiej
pomarańczy ma niezwykle relaksujący i łagodzący aromat.
Występuje w
większości kwiatowych perfumach.
Osmanthus – olejek z kwiatów drzewa Osmanthus.Egzotyczno-ciepła, kwiatowa baza zapachu, z cierpkimi nutami.
Paczula - pokrzywa amerykańska, bylina lub krzew. Rośnie np. na Filipinach, w Indonezji i w Chinach. Wykorzystuje się jej łodygi i liście.Ma słodki, ziołowo-ziemnym zapachu, który
z upływem czasu
rozwija się.
Pieprz - olejek z owoców czarnego
pieprzu Występuje w Indiach, Chinach i Azji Południowej.Dodaje ostrości i
wyostrza głębie i świeżość zapachu.
Piżmo - substancja otrzymywana z wydzieliny gruczołów piżmowca, stosowane w perfumerii jako składnik kompozycji zapachowych i utrwalacz zapachu.
Róża stulistna – najbardziej ceniona z wszystkich róży.Ma wyjątkowy aromat i występuje tylko w nielicznych perfumach ze względu na bardzo wysoką cenę.
Sandałowe drzewo - występuje w
południowo-wschodnich Indiach.Występuje niemal w każdym zapachu. Ma słodką,
żywiczno-balsamową , piżmową nutę.
Tuberoza - roślina pochodząca z
Meksyku. Intensywny, kobiecy, słodkawy zapach
Wanilia - rośnie na Madagaskarze,
Komorach i Réunion.Wprowadza do zapachów balsamiczną nutę ciepła i słodką.
Wetiwer - korzeń trawy rosnącej w
Indonezji, Chinach, na Haiti, w Brazylii, Anglii. Zapach korzenny o żywicznych i
pudrowych akcentach.
Ylang-Ylang - to egzotyczny kwiat z
Madagaskaru i Filipin.Kwitnący przez cały rok.
Własne
plantacje kwiatu kwiatów ma Guerlain na wyspie Mayotte.Olejek ylan-ylang jest
obecnie jednym z ważniejszych surowców przemysłu perfumeryjnego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz