Składniki:
30-40dkg pokrojonych pieczarek
3 duże pokrojone w paseczki papryki
Jedna podwójna pierś z kurczaka pokrojona w kostkę.
Dwie posiekane cebule.
Ser żółty, ser mozzarella, parmezan.
Przyprawa gyros, przyprawa do ziemniaków.
Oliwa z oliwek.
6-8 pokrojonych w plastry ziemniaków, wszystko zależy od ich wielkości. Ziemniaki skropić oliwą z oliwek doprawić przyprawą do ziemniaków, piec w naczyniu żaroodpornym w temp. 160-170 stopni, aż do uzyskania miękkości i lekkiego zarumienienia. Paprykę wymieszać z cebulą i dusić na
na patelni do uzyskania miękkości, doprawić
przyprawą gyros i chwilę podsmażyć, dorzucić pieczarki i chwilę poddusić pod przykryciem. Przełożyć do miseczki.
Pokrojonego kurczaka doprawić również gyrosem i podsmażyć. Podsmażone składniki układać warstwami na upieczonych ziemniakach, przekładając żółtym serem i mozzarellą. Wierzch można dodatkowo posypać parmezanem. Wstawić przykryte naczynie do piekarnika na około 30 minut. Ważne, żeby składniki dobrze "związały", warto zostawić zapiekankę w piekarniku do ostygnięcia na około 20 minut, a potem lekko podgrzać. Nie będzie się rozpadała :)
Składniki na sos idealny czosnkowy:
Jogurt typu greckiego, łyżka stołowa majonezu, sos sałatkowy grecki, przyprawa zioła do sałatek, 3-4 duże ząbki czosnku.
Jogurt około pół kubka wymieszać z majonezem, dodać połowę sosu greckiego, szczyptę ziół do sałatek i bardzo dokladnie wymieszać. Wcisnąć czosnek, ponownie wymieszać. Podawać zchłodzony do ciepłej zapiekanki.
Gdyby zostało trochę sosu, można dolać jogurt, dosypać posiekany koper i mamy idealny sos do solonych chipsów :)
SMACZNEGO...
Marzena:)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz